Thursday 2 February 2017

Шидэт ундаа



Өглөөний цайгаа уудаг хүмүүсийн шинж чанар:
Дотоод байдал -Сэтгэл санаагаар өөдрөг
Гадаад байдал -Гоё биетэй, дур булаам
Эдийн засгийн байдал -Орлого өндөр 
Ийм байдаг нь олон арван судалгаагаар аль хэдийнэ нотлогдчихоод байгаа билээ. 

Монголчууд ч "Өглөөний цайгаа өөртөө" гэж хэлэлцдэг. Өглөөний цай бол үдийн хоол, оройн зоогноос ч илүү хүний биед шаардлагатай амьдарлын шимт хэсэг юм. Өглөөний цайгаа уудаггүй хүмүүс өдөржин урвагар царайлж, биенд өөх хуримтлагдан, яс хэврэгшиж, булчин суларч, ядранги бөгөөд бээрэг болдог. Нэмээд хэлэх юм бол чихрийн шижинтэй болж, сэтгэлийн дарамтанд орж, цаашилбал хөгшрөөд ирэхээрээ тархины хатингаршилт түргэн явагддаг.

Өглөөний цайны энэ их хүч чадал чухам юунд оршино вэ?

Хүний биологийн цаг гэж та сонсч байсан байх. Хорвоод нар жаргаж манддаг өдөр тутмын 24 цагаас гадна хүний бие өөрөө бас доторх нараа мандаан жаргааж байдаг. Биологийн энэ цагийн дагуу л ургал мэдрэл, биеийн дулаан, цусны даралт, дааврын шүүрэл нь хүний биеийг удирдах ажлаа хийж байдаг. Чухам таны хэзээ унтах, хэзээ босохыг зохицуулж байдаг ухаантай. Гэтэл энэ цаг маань нарны цагтай тохирохгүй болоод ирэхээр биологийн зохицуулагч уймран ажлаа сайн хийж чадахгүйд хүрдэг. Хүн зүв зүгээр мөрөөрөө амьдарч байхад ч энэ цаг тэр цаг хоёр хоорондоо зөрөөд эхэлдэг байна. Учир нь биологийн цаг орон бүрний хүмүүст өөр өөр байдаг. Тухайлбал Америк хүнийх 24 цаг 11 минут байдаг бол Япон хүнийх 24 цаг 10 минут байдаг. Монгол хүний цаг хэд байдагийг судалсан юм олж чадсангүй. Судалсан хүн надад дуулгана биз. 

Тэгэхээр дундаж хүн зүгээр амьдраад байхад л хорвоогийн цагтай жилд даруй 3600 минут буюу 60 цагаар зөрчихдөг гэсэн үг. Өөрөөр хэлбэл бие дотор маань цагийн зөрөө үүсчихдэг. Энэ цагийн зөрөөг арилгаж өгдөг ганц түлхүүр бол "Өглөөний цай".
Өглөө биедээ гаднаас хүнс оруулж өгсөнөөр бие доторх зохицуулгын системдээ босох дохиог өгдөг. 

Хүн өглөөний нарыг харж, биеэ ээх үед серотонин тархинд ялгаран аз жаргалыг мэдэрдэг. Үүнтэй ч холбоотойгоор нарлаг өдөр сэтгэл өөдрөг байдаг нь ийм учиртай. Өглөөний нар хүний оюун ухааныг ийнхүү сэрээсэн ч эсийн урвалууд сэрж амжаагүй байдаг. Үүнийг өглөөний цай сэрээж, гэдэсний гүрвэлзэх  хөдөлгөөн явагдаж өтгөнөө гадагшлуулмаар санагдаж, шээс хүрч бие доторхи машин механизмууд идэвхиждэг байх нь.

Өглөөний нар ба өглөөний цай хоёрын  энэхүү ер бусын хүч үгүй болох аваас хоногийн 24 цагийн хэмнэл алдагдан, цагийн зөрөө үүсч, бүрэн сэргэлгүйгээр өөх шатаах энергийн урвал явагдаж чадалгүй таргалдаг. 

Тиймээс өглөөний цайгаа талархан ууж хэвших хэрэгтэй. Уухдаа уурагийг анхаарч биедээ оруулж өгөх хэрэгтэй. Яагаад гэвэл хүний биеийн машин механизм маань уураг идсэнээр бүрэн хүчин чадлаараа ажиллаж эхэлдэг. Ингэж ажиллана гэдэг маань уураг нь булчин болж, амархан ядраахгүй болгодог гэсэн үг. 

Өглөө амархаан идчих боломжтой уурагт тараг, бяслаг, лаазалсан лаазлаагүй загас, өндөг зэрэг ороно.  Харин дан жимс ногоо идвэл уураг агуулагдаагүй учир өглөөний цайны ид шидийг бүрэн үзүүлж чадахгүй. Ямар ч завгүй өглөө байсан ч ядаж нэг аяга тараг уугаад гараа л гэсэн санаа. 


Эх сурвалж:

Lee, T. S., Kim, J. S., Hwang, Y. J., & Park, Y. C. (2016). Habit of Eating Breakfast Is Associated with a Lower Risk of Hypertension. Journal of Lifestyle Medicine6(2), 64.
Widaman, A. M., Witbracht, M. G., Forester, S. M., Laugero, K. D., & Keim, N. L. (2016). Chronic stress is associated with indicators of diet quality in habitual breakfast skippers. Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics116(11), 1776-1784.

「食事」を知っているだけで人生を大きく守れる 細川モモ 2016

No comments:

Post a Comment